2011
11.30

Mitä valokuvaamiselle tapahtuu? Tätä kysytään hyvin usein ja maailma on täynnä viisaita ihmisiä, jotka blogeissaan kertovat kuinka asiat tulevat menemään. Hyvin monet vannovat internetin nimeen, mutta minua hiukan hämmentää se, että jos ei ole rahaa, niin miten sitä internetiä voidaan tehdä?

Tekemisen taso oli hyvä ja se siitä. Vaikka työni jälki on parantunut ja olen oppinut paremmaksi kuvaajaksi, se ei näy työn määrässä. Itse asiassa olen saanut parikin ikävää puhelua syksyn aikana. Molemmilla kerroilla kerrottiin, että työt vähenevät. Laatu on parantunut, onnistumisia tullut entistä enemmän, mutta silti viesti on selvä. Freekuista karsitaan.

Read More >>

2011
11.28

Rukan maailman cup

Rukan kisat ovat nyt takana ja täytyy sanoa, että olen aika tyytyväinen tapahtumaan. Tein ahkerasti töitä ja tulostakin syntyi. Tykkään todella talvilajien kuvaamisesta ja varsinkin hiihto on hyvin haasteellinen kuvattava. Toisaalta myös tähän vuoden aikaan keli on aika väritön ja siksi käytin salamaa monessa kuvassa, kuten tässä yllänäkyvässäkin.

Kuvia syntyi jälleen gigatolkulla ja editoituja ruutujakin hiukan yli sata. Koostin niistä pienen slideshown, johon linkki jutun lopussa. Siitä näkee, että muutamiin ruutuihin olen keskittynyt todella hartaasti, mutta perushuttuakin mukaan mahtuu.

Marit Björgen oli viikonlopun yksi iso projekti. Hänestä piti tulla juttua jo sunnuntain lehteen, mutta se siirtyi sitten maanantaille. Ideana oli ottaa hänestä kuva, joka on tämän blogin pääkuvana, mutta yllätys yllätys, monista muista hiihtäjistä on hyvä kuva, mutta norjalaisen kohdalla ei salama välähtänyt ja ajoituskin oli väärä. Huomasin mokan heti ja nappasin salaman kyytiin ja juoksin toiselle puolelle, jonne hiihtäjät tulivat muutaman minuutin kuluttua. Olin katsonut toisenkin paikan valmiiksi ja siitä syntyi sitten tämä lehteen mennyt kuva.

Tällaisia ruutuja on hauska kuvata, sillä tämä ei ole mitän sarjakuvausta, joksi urheilu monesti mielletään. Salaman kanssa voi ottaa yhden kuvan ja se on siinä. Kaikki elementit jotka kuvassa näkyvät ovat suunniteltuja virheineen kaikkineen. Ja se on fantsua se! 🙂

Toineen haastava homma oli yhdistetyn hiihto. Janne Ryynänen hiihti palkintopallille ja mietin pääni puhki mitä tekisin. Pimeys ja vesisade rajoitti touhua hiukan ja sen takia päädyin jäämään stadionille. Halusin eri maiden lipuista koostuvan rivin kuvaan ja se onnistui ryömimällä aidan ali ladun varteen. Katsoin paikan, jossa tytöt olivat lippujen kanssa ja asetin salaman toiselle sivulle. Ensimmäisellä kierroksella ajoitus oli väärä, mutta huomasin, että linssissä olevat vesipisarat ovat varsin hauska osa kuvaa. En pyyhkinyt linssiä ja toisella kierroksella sain tämän ruudun. Toki kuvasin pari perushiihtokuvaa ja tuuletukset, mutta tämä oli lehdessä.

Haastetta kuvaamiselle antaa myös se, että joka päivä pitäisi saada jotain erilaista. Latu on aina sama, eivätkä tuuletuskuvat oikein pure, sillä kaikilla muilla on sama kuva. En oikein ole kovin suuri erikoisuuksien tavoittelija, mutta aina kuitenkin täytyy yrittää saada sellainen ruutu, jota muilla ei ole. Se ei tarkoita, että se olisi edes parempi kuin muilla, kunhan se on omanlainen. Siksi paras kysymys, jonka voin kuulla kollegoilta se, että missä Koivunen on ollut, kun ei ole miestä koko päivänä näkynyt. Toisaalta lehteen kuvaamisessa on se helpottava tekijä, että ruutuja ei mene kuin muutama. Ja jos omat kuvat eivät ole riittävän hyviä, niin aina saadaan Lehtikuvalta laadukkaat kuvat.

Facebook-sivullani on lisää kuvia ja koosteeseen pääsee TÄÄLTÄ.

2011
11.13

Nyt on Oloksen kisat lusittu ja hyvä mielihän tästä jäi. Minulla oli selkeä kuvaidea, sillä olin katsonut, että taustalla olevat puut kuuluvat kuvaani. Mietin, että kuvasta tulee juuri hieno, kun siinä puskee suomalainen mieshiihtäjä hyvin maskuliinisella tavalla. No, näin ei käynyt. Hiihtäjä on Tskekki, sillä juuri kun paras suomalainen saapui paikalle, niin painon liipasinta väärässä kohtaa, eikä asento ollut hyvä. Siinä sitä ihmiset neureskelivat, että turhaan makasi läski tunnin hangessa. Mielestäni se ei ollut turhaa. Niin! 😀

2011
11.12

Kuvallisesti hiihtokausi avattiin tällä Aino-Kaisa Saarisen kuvalla Olostunturilta. Alunperin oli tarkoitus olla Levin alppikisassa, mutta se peruttiin ja sitten mentiin Olokselle. Menin ladun varteen ottamaan mitätahansahiihtokuvaa, mutta sitten sattui Aikku paikalle ja saimme hänestä juttua.

Read More >>

2011
11.07

Kuten todettua, kuvaan aika paljon samoja lajeja, mutta välillä pääsee kokeilemaan jotain uutta. Kävin viikonloppuna kuvaamassa Taekwondoa ja miekkailua. Kummastakaan en ymmärrä mitään, mutta kuten tämä yllä oleva kuva todistaa, tuuletus toimii aina. Teimme tästä tytöstä pääjutun ja siihen sopi hyvin takana tuulettava espanjalainen valmentaja.

Read More >>

2011
11.07

Tässä työssä tulee kuvattua paljon lahjakkuuksia, jotka ovat lunastaneet paikkansa auringossa hyödyntämällä lahjojaan. Geenit eivät pelkästään takaa onnea, sillä kovaa työtä tarvitaan paljon. Toisin kuin miedän uudistuvalla alalla. Nykyään kaikki ovat valokuvaajia, kirjailijoita tai kolumnisteja. Blogeja on vähän jokaisella ja Youtubessa jokainen voi olla tähti. Valitettavasti kaikki eivät ole lahjakkaita ja tämä internetin tuoma muutos tekee pahimmassa tapauksessa kaikesta hyvin keskinkertaista. Ikävintä on se, että kun keskinkertaisuutta työnnetään kaikki paikat täyteen, me lukijat totumme siihen.

Read More >>